Quantcast
Channel: Intellectuele eigendom & IT | Dirkzwager advocaten & notarissen » koop op afstand
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Consumentenautoriteit verscherpt toezicht op onbetrouwbare webwinkels

$
0
0

Deze week presenteerde de Consumentenautoriteit haar aandachtsgebieden voor 2012 en 2013. De Consumentenautoriteit gaat onder meer scherp toezien op onbetrouwbare webwinkels. De totale markt voor online winkelen is immers nog steeds (ondanks de crisis) enorm aan het groeien. Ook het aantal webwinkels groeit aanzienlijk. Niet alle webwinkels voldoen echter aan de geldende regelgeving. Steeds meer consumenten klagen over bijvoorbeeld leverings- en betalingsproblemen.

Genoeg redenen om nogmaals het belang van een goede webwinkel te benadrukken.

Uit de meldingen bij ConsuWijzer wordt duidelijk dat sommige webshops regelmatig slecht bereikbaar zijn (klantenservice, klachtafhandeling) en dat levering niet altijd even betrouwbaar is (niet tijdig of niet juist). Daarnaast worden consumenten nogal eens geconfronteerd met door de ondernemer opgeworpen belemmeringen indien zij gebruik willen maken van hun wettelijk herroepingsrecht.

De Consumentenautoriteit gaat snel optreden tegen webshops die zorgen voor leverings- of betalingsproblemen waarover de Consumentenautoriteit signalen ontvangt. Het is als webshop houder dus belangrijk om aan de geldende regelgeving te voldoen. Zo is er bijvoorbeeld de verplichting voor websitehouders om bepaalde informatie gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk te stellen voor diegenen die gebruik maken van de website. Het gaat dan om de volgende informatie:

a. Identiteit en adres
b. Snel contact (telefoon- en faxnummer)
c. E-mailadres
d. KvK registratienummer + plaats inschrijving
e. Eventuele vergunningen
f. Beroepsvereniging + gedragscodes bij gereglementeerd beroep
g. BTW nummer
h. Heldere prijsaanduiding en –samenstelling
 
Een houder van een webwinkel moet voldoen aan extra informatieverplichtingen. Wanneer zaken worden gedaan met consumenten moeten nog meer informatieverplichtingen in acht worden genomen. Ook worden er eisen gesteld aan het bestelproces van de website en de bevestiging van de overeenkomst. Daarnaast moet de consument worden geïnformeerd over het herroepingsrecht en moet de webwinkelier deze mogelijkheid ook daadwerkelijk aan de consument gunnen. Indien een webwinkelier niet aan de regels voldoet loopt zij een risico, waaronder het risico dat de consument gedurende een lange tijd de mogelijkheid heeft om de overeenkomst te ontbinden en de webwinkelier als onbetrouwbaar te boek komt te staan. Reden te meer om aan alle regels te voldoen.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neemt u dan contact op met ondergetekende.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 20